Skip to content

Suomi – 1. toukokuuta – perustulopäivä – #ubi

Vappupäivän vaatimuksissa ei pitäisi olla kyse uusista työpaikoista tai korkeammista palkoista. Vapussa pitäisi olla kysymys tarpeettoman työvoiman, työtä vailla olevan työvoiman, riistetyn työvoiman vapauttamisesta. Vapun pitäisi olla työajan lyhentämisen, vapaa-ajan lisäämisen ja markkinavoimien ulkouolella kasvavan vapauden juhla.

Vapaita työmarkkinoita ei ole, jos kaikkien on periaatteessa pakko löytää töitä ehdoilla millä hyvänsä. Perustulo on välttämätön edellytys, jotta ihmiset voivat valita osallistuvansa tai poistuvansa työmarkkinoilta ja siten saavuttaa taloudellisen vapauden aidosti.

Vappuna juhlitaan työväenliikkeen yhteiskunnallista panosta ja liikkeen taisteluita ja saavutuksia vuosien varrella. Siinä missä liitot kerran voimauttivat työvoiman ja antoivat meille 40-tuntisen työviikon ja 8 tunnin työpäivän, globalisaatio ja teknologiset edistysaskeleet ovat syöneet liittojen vaikutusvaltaa muutoksissa. Kun työpaikkojen automatisaatio jatkuu ja hävittää mahdollisesti jopa puolet nykyisistä töistä 20 vuodessa, perustulo on mahdollisuus palauttaa työväen voima yksilölliseltä pohjalta. Saavutettu uusi kyky sanoa ‘ei’ työnantajille olisi kiistätön vaikutin voittojen reilumpaan jakamiseen parempina palkkoina, työoloina, etuuksine jne.

Perustulon saavuttamisella saavutettaisiin uusi sopimus työantajan ja työntekijän välillä, mukaanlukien työntekijän voimaantuminen ryhtymään omaksi työnantajakseen. Se merkitsisi yrittäjyydelle uutta innovaatioiden aikakautta, jolloin kaikki olisivat vapaita tavoittelemaan haluamiaan päämääriä. Tällöin kaikkea työtä, ei vain palkkatyötä kuten nykyään, arvostettaisiin sen yhteiskunnallisen lisäarvon ansiosta.

Perustulossa on työväenliikkeen tulevaisuus, se on politiikka, jota meidän kaikkien tulisi ajaa 2000-luvulla.

Auta perustuloliikettä ja liity perustulopäivän Redditiin ja muuhun sosiaaliseen mediaan, liity Suomen perustuloverkostoon, kokoa ehkä jopa paikkakunnallesi oma verkoston paikallisryhmä, allekirjoita Avaazissa vetoomus, osallistu maailmanlaajuiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun sosiaalisessa mediassa ja jokapäiväisessä elämässäsi, ja vappupäivänä vaihda profiilikuvasi.

Tule mukaan liikkeeseen luomaan tulojen perustaso kaikille!

#BasicIncomeNow

Tule mukaan perustulopäivään: valitse suosikkikuvakkeesi ja käytä sitä profiilikuvanasi.
2015 on jo viides vuosi, kun perustulopäivää vietetään.

Kuvakkeen suunnittelu: Oliver Der, 1. julkaisu: Sylvia Mair and Oliver Der 2011